Werken met MVG

Mensen met een verstandelijke beperking en daarnaast moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) uiten zich heel verschillend. Dit vraagt om intensieve begeleiding waarbij jij al je zintuigen inzet.

Wat is moeilijk verstaanbaar gedrag?

De communicatie die verstandelijk gehandicapten met moeilijk verstaanbaar gedrag (MVG) gebruiken is over het algemeen heel basaal. Als zij blij zijn lachen ze, als ze verdrietig zijn kijken ze sip. Tussen blij en verdrietig zitten vele emoties die zij niet begrijpen en dus ook niet (goed) kunnen uiten. Moeilijk verstaanbaar gedrag is vaak een uiting van emotie of gemoedstoestand die ze zelf niet kunnen definiëren: “Er klopt iets niet in mijn lijf, in mijn hoofd of in mijn leven.” De een wordt agressief en bijt letterlijk van zich af. De ander keert in zichzelf en bonkt met zijn hoofd tegen de muur. Als begeleider sta jij continue op scherp. Het is jouw uitdaging om te ontdekken waar het gedrag vandaan komt.

Wonen voor cliënten met MVG
Op verschillende locaties, zowel binnen als buiten het terrein van de Amerpoort, zijn er woongroepen voor cliënten met MVG. Hier creëren we een veilige woonomgeving.

Dagbesteding voor cliënten met MVG
Ook zijn er verschillende dagbestedingslocaties voor cliënten met MVG, zowel op het terrein als daarbuiten. In de activiteiten wordt rekening gehouden met de wensen van de cliënt en wat zij aankunnen. Er is ruimte voor groei en ontwikkeling, maar ook voor rust en ontspanning. Naast de dagelijkse bezigheden worden ook activiteiten als sport, bewegen en zwemmen aangeboden.

Werken als begeleider MVG
Als begeleider MVG werk je volgens Spoor A. Dat is de visie van Amerpoort op werken met cliënten met moeilijk verstaanbaar gedrag. Door persoonlijk betrokken te zijn bij de cliënt, maak je verbinding. Je gaat een onvoorwaardelijke relatie aan met de cliënt, biedt een passend programma en je stimuleert de cliënt in zijn of haar groei. Je gaat altijd op zoek naar het antwoord op deze vraag: Wat wil de cliënt mij vertellen met dit gedrag?

Wie ben jij?
De begeleiding die je biedt is intensief. Tijdens een werkdag beleef je hele mooie, maar ook hele spannende situaties. Om veiligheid te waarborgen, is waakzaamheid belangrijk. Als begeleider durf jij de regie te pakken en te handelen in stressvolle situaties.

Diploma-eisen
Om als begeleider MVG te kunnen werken moet je ten minste één van de volgende opleidingen hebben afgerond:

  • Leergang MVG (Amerpoort)
  • MMZ niveau 3 / 4
  • SPW, Sociaal Pedagogisch Werk
  • SPH, Sociaal Pedagogisch Hulpverlener

Heb je niet de juiste opleiding? Lees hier meer over onze leer- en werktrajecten binnen Amerpoort.

Zoek je een stageplek bij Amerpoort? Lees hier meer over stages.

Vrijwilligerswerk
We bieden onze cliënten allerlei leuke activiteiten aan, zoals rolstoeldansen, muziek maken, sporten, zwemmen en nog veel meer. Hierbij worden cliënten begeleid door medewerkers én vrijwilligers. Wil jij vrijwilligerswerk doen? Bekijk de openstaande hulpvragen van onze cliënten.

Jouw plek bij Amerpoort

“We zijn altijd heel blij als er een nieuwe collega bij komt. Nieuwe ideeën werken heel verfrissend.”

Bekijk het verhaal van Nicole, Coördinerend begeleider